Skip to main content

Meer Door Minder - J.Becker (samenvatting)

Meer Door Minder

In zijn boek Meer door Minder,  beschrijft Joshua Becker de voordelen van de minimalisme-beweging. Deze beweging is gebaseerd op de gedachte dat de meeste spullen die je hebt geld, maar vooral ook  tijd vreten, zonder dat ze bijdragen aan je geluk. Minimalisme is als het ware een lean benadering voor je prive leven. Waar spendeer je je tijd en geld aan, en hoe ben je er zeker van dat dit waarde toevoegd aan jouw geluk?
Becker beschrijft in zijn boek wat minimalisme echt betekent, hoe grote bedrijven ons aansporen om meer te kopen, en hoe je kunt beginnen met het reduceren van spullen.

 

De eerste hoofdstukken van het boek gaan over WAT MINIMALISME IS. Becker beschrijft dat vele mensen aannemen dat minimalisme betekent dat je geen spullen mag hebben. Er zijn extreme voorbeelden van mensen die de uitdaging aangaan om slechts met 100 items te leven, of bijvoorbeeld met slechts 33 kledingstukken. Dit zijn echter extreme voorbeelden van mensen die het een uidaging vinden om met zo weinig mogelijk spullen te leven.
De achterliggende gedachte is, dat je alleen spullen koopt en houdt waar je zeker van weet dat ze bijdragen aan je geluk. Dit betekent dat wanneer je van schoenen houdt, je niet perce al je schoenen weg moet doen om minimalist te zijn. Het is voor elk individue om zelf te bepalen wat hij of zij belangrijk vind en wat niet.
Om te evalueren of iets waarde toevoegd aan je leven, zou je volgens Becker moeten kijken naar zowel de kosten als de tijd die dit item van je vraagt. Stel dat je vind dat je een grote tuin wilt. Denk er dan naast de kosten van het hebben van de tuin na over de hoeveelheid tijd die het onderhoud van de tuin van je vraagt. Hetzelfde geld voor een groter huis, of de vele spullen die je in een huis kunt opslaan. Hoe groter en meer, hoe meer tijd het kost om alles schoon en leefbaar te houden.

 

Het tweede onderwerp dat Becker beschrijft, is WAAR OVERCONSUMPTIE VANDAAN KOMT. Eigenlijk weten we allemaal diep van binnen, dat een twintigste spijkerbroek niet bijdraagd aan ons geluk. Maar waarom kopen we dan toch zo graag nieuwe kleren?
Het begon in de jaren 20 van de 20e eeuw, toen adverteerders groter publiek begon aan te spreken. De phsycholigische tip aan adverteerders was: wakker behoeften en verlangens aan bij klanten om ze te overtuigen van je product. Sindsdien is de hele Amerikaanse Droom van meer geld hebben en rijker worden gekoppeld aan successvol en gelukkig zijn, zonder ook maar erbij na te denken of dat ook echt zo is.
Een tweede aspect is dat mensen graag aan de norm willen voldoen. Dragen al jouw collega’s een overhemd in plaats van een t-shirt, dan wil jij ook graag overhemden dragen omdat in die omgeving dat de norm is. Wanneer je dan naar een business diner gaat waar iedereen in pak komt, voel je je toch lichterljik omgemakkelijk. De norm is in deze situatie anders, en dus koop je een pak. Een maand alter wordt je voor een black-tie diner uitgenodigd, en raadt eens: nu wil je een smoking. Dit zelfde geld voor huizen en auto’s. Wanneer onze vrieden een groter huis kopen, willen wij dat ook, want onze vrienden bepalen de norm.

 

Wat definieert succes? Wat definieerd geluk? Reclames doen ons geloven dat veel geld, een groot huis en veel dure kleding en spullen ons rijk en gelukkig maken. Is dit terecht? Om UIT DEZE CONSUMPTIEVAL TE STAPPEN dienen we zelf na te denken over wat ons rijk en gelukkig maakt.
We moeten naar binnen kijken om na te denken over de reden waarom we iets aanschaffen. Vind ik dit echt belangrijk? Vind ik het waard om tijd hierin te steken? De Amerikaanse vrouw spendeerd 100 uur per jaar, verspreid over 30 winkeltochtjes,  aan kleding kopen en heeft gemiddeld 30 outfits. Dat is tijd die anders benut zou kunnen worden en geld dat anders besteed zou kunnen worden. Het is aan ons zelf.
De eerste tip die in het boek beschreven wordt is dan ook: verminder het kopen van nieuwe dingen. Je mag uiteraard zelf beslissen wat de regels hiervoor zijn. Toevallig heb ik, voordat ik dit boek gelezen had, als experiment heel 2016 geen kleding gekocht en ik denk niet dat iemand gemerkt heeft dat ik geen nieuwe kleren heb gekocht. Denk elke keer dat je iets wilt kopen na of het echt je geluk beinvloed, of dat je het ‘gewoon’ wilt hebben.
Een tweede tip is het terugbrengen van het aantal spullen dat je hebt. Ook hier geld nogmaals, dat je zelf mag bepalen hoe ver je wilt gaan. Ben je trots op je bibliotheek? Houdt dan vooral al je boeken. Ben je een fanatiek hardloper zoals ikzelf? Dan zijn 9 paar hardloopschoenen best ok (toch?).
uitdagingen om het aantal spullen te reduceren zijn bijvoorbeeld de 1000 dingen uitdaging (voor een gezin, waarbij je gezamelijk als doel stelt 1000 dingen uit het huis te verwijderd) of het elke maand vullen van een veruisdoos vol spullen om weg te geven of te verkopen.

 

Meer door minder laat je nadenken over hoe jijzelf je tijd en geld besteed en hoe dat bijdraagt tot je eigen geluk. Minder bezit brengt rust in de ruimten waarin je leefd, en daarmee rust in je hoofd. Wanneer je afgekickt bent van continue willen shoppen kun je tijd vinden voor dingen die jezelf waarde toevoegend vind, zo heb ik in 2016 niet gewinkeld, nauwelijks televisie gekeken en daarvoor in de plaats mijn eerste marathon gelopen en een management boek geschreven.

Ga verder naar:

Crucial Conversations - Patterson,K., Grenny,J., McMillan, R., Switzler, A. (samenvatting)

BRON:

Becker, J., 2016, Meer door Minder – Maak Ruimte Om Te Leven, Utrecht (NL): Uitgeverij Kok. (bestel dit boek)